Martin Dijk, Keurslager

Gaasterlands Kruiden Varken

Varkensvlees zonder bijsmaak

Friberne staat voor varkensvlees van Friese afkomst, met  de “Fri” van Frisia en “berne” als het Friese woord voor “geboren”. Friberne is varkensvlees zonder bijsmaak, van gezonde varkens die opgegroeid zijn in welzijn en zonder onnodige antibiotica. Puur natuur kenmerkt het Gaasterlands Kruiden Varken, waarover slagers en consumenten in toenemende mate bijzonder enthousiast zijn. De smaak is puur en echt, het vlees heeft weer dat heerlijke randje vet, en proeft naar het varkensvlees dat heel Nederland drie generaties geleden met smaak at.

Terug naar vroeger

Varkensfokker John Lorist in het Friese Hemelum creëerde de wieg van een nieuwe generatie varkens, die overeenkomt met het vroegere Friese landvarken. Zijn dieren worden in Gaasterland op de Hemelumer Hoeve opgefokt met liefde, persoonlijke aandacht en een gezond, natuurlijk dieet. Het duurzaam geteelde ruwvoer wordt aangevuld met een mengsel met kruiden die varkens in de natuur graag vreten, waaronder eikenbast, knoflook, jeneverbes, wilde tijm, oregano, vliesbessen, fenegriek en kastanje. De kruiden zorgen voor meer welzijn van de dieren en dragen bij aan een natuurlijke, pure smaak van het vlees. Een extra smaakmaker daarbij is het hogere vetgehalte van het vlees. Fokker John Lorist: “Vet is de smaakmaker van vlees. Daarom fokken wij onze dieren op een hoger gehalte aan intramusculair vet, dat is het bijna onzichtbare vet tussen de spiervezels. Dat is, in tegenstelling met wat veel mensen denken, licht verteerbaar en zorgt voor echte smaak.”

Gezondheid zonder antibiotica en stress

In tegenstelling tot de grootschalige Nederlandse varkenshouderij, staat massaal toegediende antibiotica niet op het menu van de Gaasterlandse kruiden varkens. De dieren krijgen individuele aandacht en de gezondheid van elk dier staat onder controle van een door de fokker aangewezen veearts. Ook het transport is speciaal ingericht in dienst van de gezondheid en staat in het teken van zo weinig mogelijk stress van de dieren, wat na de slacht een kwalitatief veel beter stuk vlees levert.

Gecontroleerde kwaliteit

Inmiddels vinden de varkens van de Hemelumer Hoeve hun weg naar steeds meer geïnteresseerde partners in de productieketen. Die samenwerkende partijen staan voor een korte keten: van varkenshouder via de slachterij en de grossier naar de ambachtelijke slager of de horeca. Die korte route betekent altijd vers vlees, waarbij de afnemers weten waar het vlees vandaan komt. Friberne is verkrijgbaar bij een groeiend aantal keurslagers en vakslagers. Die slagers staan voor gecontroleerde kwaliteit. Van gezonde, stressvrije opfok en transport tot verantwoorde slacht en hoogkwalitatieve, verse, betaalbare  varkensvleesproducten. Friberne slagers zijn binnenkort te vinden op de website www.friberne.nl

Martin Dijk, Keurslager

Kerkstraat 15
9751BA Haren GN
0505344517
0505340127

Openingstijden

maandag 09:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 08:30 - 17:00
zondag Gesloten